Dagbog før 2010-, erfaringer og dagligdagen med hereford. 

Dato

Emne

Beskrivelse

 

Ny dagbog

Ny dagbog startet.
Ny 2010-10, klik her

Den gamle dagbog for 2001 findes via linket, klik her.

10.09.2010 Hereford Hold fast et fantastisk bryllup er overstået og vi har tid til daglige opgaver igen. Kalvene skal fravænnes i morgen, Hvilke/hvilken skal til Ålestrup i forsøg? Vi burde være i Holland og følge deres national show, men vi kan ikke magte alt.

24.05.2010

Byggeprojekt

Her i pinsen fik vi startet projekt loft i maskinhuset/garagen. Hermed får vi lukket for fuglereder over vores mejetærsker og biler, samt rummet vil få flere anvendelsesmuligheder.

Vi nåede ikke at kalke til pinse, men vi er begyndt. Vinteren har været hård ved bygningerne, så jeg har stået for murerarbejdet og rappe huller ud.

13.03.2010

Agro Nord

Så blev vejene så meget fri, at det igen er muligt at komme hjemmefra. Vi besøgte Agro Nord og hereford var repræsenteret ved en super flot kvalitet, tyre der viser at nordjyderne kan avle tyre, der giver penge på slagteriet.

Der er en artikel på vej til hereford bladet. En ældre ko i klasse 10 fra Peter Pedersen 12000kr, en tyr i klasse 12 og 10. Bakkegård havde en tyr i klasse 10, 8800kr. Priserne er ex. Moms og handyrpræmie.

 

24.01.2010

Flere kalve…

I weekenden har Anders ryddet stalde for mug. I den store stald har han ryddet mug op imod fodertrug, så de ikke presses ud på fodergangen.

Der er ryddet op i sidste boks i den store stald, så en ny boks er klar. I denne weekend har vi fået 2 kalve, så i alt er der 17 køer med kalv. Vi har endnu ikke set en fødsel, det går rigtig godt. Besætningslisten opdateres løbende.
Ingen døde dyr de sidste 12 mdr. og med 50 årlige kælvninger. Vinteren med den hårde kulde hjælper på et lavt sygdomstryk.
En forskel fra 2007, vi har E-vitamin med i stor mængde og halvdelen er naturligt, så det optages hurtigt i dyret.
Tyren Kammerherre Calgory er lukket ud i sneen til 6 kvier, så vi kan få tidligere kælvere i oktober/november og dermed nå at producere flest slagtekalve inden 1.1.2012. Her forventes handyrpræmien at bortfalde og 2009-2011 præmierne omlægges på jorden

 

Besætningslisten er opdateret, klik her.

 

17.01.2010

Sne

I dag er vi sneet inde igen.

Langbrug og sne er lig med ekstra arbejde.

Vi har heldigvis el ved vandkopper i de åbne stalde, men de gamle åbne bygninger kan give frosne vandrør. Er vi på minus 10 grader, så skal der føntørrer eller en spand varm vand til, så tyrene kan få vand.

 

Ellers nyder vi de smukke landskaber og vores december kalvene, når de boltrer sig i sneen.

 

30.12.2009

Nytår

Glædelig jul og godt nytår ønskes til alle hereford interesserede.
En stor tak til Joop Meijer, som initierede et besætningsbesøg her 26.november og hvor besøget efterfølgende har givet et salg til Holland. Det har været spændende at få opfrisket sit engelsk, det bliver ikke nemmere med alderen.

 

Harry Teuben købte toppen af vores kvier, det bliver spændende at følge disse i Holland.

 

En gruppe på 7 hollændere, var rundt i Danmark for at se store herefordbesætninger. Gammelgård ved Esbjerg, E. Jensen ved Frederikshavn og her.

 

     

29.12.2009

Kødkvæg blad

Bladet er skimmet. Det ærgrer os, at hereford citeres for, at de ikke giver penge på slagteriet.
Vi kan producere en årstyr (13-14mdr) der giver 8-8500kr på slagteriet. Men de har ret, vi ser ikke klasse 10-11 tyre. ( Vi er tæt på 8 i gennemsnit og håber med Håsum Uno kalvene, at gennemsnittet stiger, de ældste er nu 10 mdr).

 

Her er virkelig noget vi kan arbejde med i herefordforeningen. Selvfølgelig skal vi have et avlsmål og arbejde for den bedste pris på slagteriet. Både tilvækst og klassificering.

 

Hvis jeg så læser Hereford juni 2009 side 31, Avl for økonomiens skyld, så bliver jeg desværre skuffet, at Jørgen Skov Nielsen ikke har slagtetal nævnt. Så kan jeg godt forstå vi går i en forkert retning.

 

På sidste klubmøde blev der nævnt, tap en tyr, som har givet gode tal på slagteriet. De sidste 500kr pr dyr er vigtige at få med. Ikke nødvendigvis individafprøvet. Indenfor grise kan man i avlsarbejdet gøre dette, så kan vi også med hereford.

 

 

 

 
     

08.07.2009

Vejret

Så har vi i dag fået 15mm regn, endelig. Vi har græsmarker der ligner en ørken, vi har markvandet lidt, men kan selv ikke følge med. De sidste 14 dage har vi fodret med wrap.

Der er ikke blevet tid til dyrskuer, vi har været nød til at prioriter. Det er lidt ærgerligt, ikke at have været omkring Landsskuet, men vi kan ikke være 2 steder.

 

29.06.2009

Avl

Lidt input til avlsudvalget.

 

Hvad er en kødkvægsbesætning:
Svar: en besætning som producerer kød og hvor vægten til slagteriet er parameter for levering. En kødkvægsbesætning anvender en vægt:

     1. vejer sine dyr.

 

Hvad er en avlsbesætning?

Ud over at veje sine dyr, så kan det være:

1.    Inseminering

2.    Individafprøvning på teststation (Ålestrup)

3.    Anvender højindeks tyre

4.    Selektion af dyr ift racens avlsmål

5.    Viden om styrker/ svagheder ved de enkelte tyre

6.    Brug af tyre ifm hundyrs styrker/ svagheder

7.    Registrere, registrere

8.    Tyremødre findes i avlsbesætninger med mange registreringer (tyremødre er sikre avlere)

9.    Arbejder med foreningens avlsplan som et mål

 

Foreningens bestyrelse, avlsudvalg og dommerpanel er de tætteste repræsentanter for foreningens avlsmål og avlen.

 

Denne gruppe skal passe på med at have egne interesser, herunder parallelimport af tyresæd, så det går egne veje med brug af tyre. Tværtimod bør de kunne aftage de første portioner selv, så vi får nok strå hjem.

 

Hvad er dyrskuer og kåring?

Kåring er godt indenfor racer, der kan krydse sig frem til et renracet dyr, eksempelvis limousine/ charolais.

Dyrskuer er godt for racen som PR og PR af ens egne dyr/besætning. Min holdning er at PR-standen på et skue, er PR for racen og alle besætning, det kunne være den fælles salgsliste.

 

Er en kåring avl?

Er dyrskuer avl?
Kan vi have en tyremor alene ud fra en kåring?

Vores holdning er, at kåring af det enkelte dyr er udseende, ens med bedømmelse på dyrskuet. Det bedste avlsdyr behøver langt fra at være dyret med det bedste udseende. Der er ingen garanti for at en flot ko avler godt, hvis vi ikke har vejetal på hendes afkom ved 200dage fra flere kalve. Uanset om den er kåret godt eller har vundet et dyrskue, så er hun ikke være en sikker avler til at være tyremor for 1000-5000kalve. En tyremor bør have avlet så det først er 3.kalv der sendes til Ålestrup, er det 1-2.kalv, så kan der være ud fra at mormoderen er tyremor.

Og selvfølgende betyder udseende også noget, også her i besætningen. Men det er os selv som kigger på 120 hereford hver dag. Vi kigger størrelse, bagfra, forfra, aftegninger, trives kalvene, malker koen så kalven ikke får lange hån under maven, har vi 200dags vægt på kalven som matcher koen (hun skal fravænne halvdelen af sin vægt). Som avler, så vælger vi hver dag de bedste ud og vi har en liste, hvor vi skriver ”observationer på – potentielle til slagtning året efter”. Vi er avlere hver dag. Når en ko er taget ud til slagtning, så bliver hun ikke løbet sommeren efter.
Vi behøver ikke en kåring til at kunne sammenligne 120 hereford med 30 års erfaring, mens kåring kan være fint i en besætning på 5-10 køer og som ny avler.

Udseende, kåring, dyrskuer er subjective vurderinger i avlen, vejetal, individafprøvning, tal fra slagteriet er objektive tal.

Sidst og med en del af ovennævnte som holdning, så er vi kraftig imod at kåring gøres obligatorisk i at være Aktiv Avlsbesætning.

Nok input her hvor der ikke kan være en dialog, men skriv gerne til os – helt sikkert der er sat et kryds i kalenderen til næste avlsseminar 31.10.2009. Så håber vi ikke det rammer runde familiefødselsdage.

 

29.06.2009

Scott Harvie

Torsdagens klubarrangement hed Dyrskueklargøring. Måske tænker man igen med 30 år med hereford, hvad kan jeg lære her. De fleste arrangementer giver altid lidt nyt, også denne gang.
Scott gav en rigtig god anvisning og demonstrerede måden at komme ind på et dyr, at vinde dyrets accept af trækker med stor tålmodighed på dyrets præmisser. En plastik showstik til at klø med på 1 meter’s afstand til en start, step 2 børst og strigle (lining først lodret fra hoved og bagud, så vandret bagfra frem til hoved), step 3 klip, step 4 vask (klap ørene sammen, når hoved vaskes) brug aldrig højstryksrens, step 5 – her trak han dyret ud, lærte det at holde hovedet højt, stille ben korrekt for til sidst at stå med et dyr med løftet hoved (et glad dyr) og her slap han grimen, hvor dyret fortsat holdt hovedet højt. Til step 5 med god brug af shovstick eller fod til korrekt placering af ben. Lidt imponerende.

Mødet havde godt 30 besøgende, aftenen sluttede med sandwich, øl, kaffe, kage. En dejlig varm sommeraften under åben himmel.

31.05.2009

161 wrap baller

Så er der presset og samlet 161 baller wrap med græs. Så kan vi godt kalke videre, så der lidt forsinket er kalket til pinse.

31.05.2009

Pinse

Der er 11 ha skårlagt, så i dag pinsesøndag bliver der presset og pakket ind.

Vi mangler fortsat at 3 køer og 1 kvie har kælvet. Disse går fortsat hjemme ved gården. I stalden er der 5 slagtetyre tilbage, samt et par avlstyre. Kammerherre Calgory som skal lukkes til 15 kvier (Harvie Jackpot søn) og en reserve/ avlstyr til salg.

Læs mere om dyr til salg, klik her.

19.04.2009

Forår

Det går lidt stærkt. Forår med godt vejr, græsset gror. Vi er ude og sætte hegn, så dyrene kan komme væk fra gården, til vores arealer ved åen. Vi kører dyrene derned næste weekend.

I dag har vi vejet 26 dyr på en halv time, så vejetallene er med til 1.maj s-indeks beregning.

3. april fik vi vaccineret 2.gang, så vi er klar til ”udbinding”. Hereford går ude året rundt.

 

18.03.2009

Håsum Uno kalve

Tyrene efter Håsum Uno vejer ca. 10 kg mere end en kviekalv efter ham. Tyrene er født uden problemer og de har en muskelfylde og bredde, så de er ½ gang breddere, sikke rammer. Det bliver svært at vælge de næste tyre ud til at sende til Ålestrup, da der er mange emner.

Vi har også et par tyre efter ET tyr Præstebro Olympian E63 som er unik og få individer/afstamninger i Danmark, men de når ikke Håsum Uno kalvene på bredde.

18.03.2009

Vaccination

Vi fik vaccineret 6.3 og hele flokken 97dyr. Kalvene født 6.2 måtte ikke være med. Tyren der har været på teststation var vaccineret 2 gange i Ålestrup, så han kunne nøjes med 1 gang her i 2009.

 

06.02.2009

Vaccination

Vi er begyndt at tænke i forberedelse til vaccination for bluetonge. Vi har indkøbt lidt fangeboks, så vi kan lave gennesystem. Vi har i forvejen 10 letvægtslåger. I kviestalden kan vi fange 24 kvier, mens koflokken gerne skal/ planlægges med vaccinering ifm vi sluser dem igennem fangeboks.

06.02.2009

4 kalve i dag 

4 kalve samme dag og de første afkom fra 2 tyre.

De første 3 kalve er født efter Kammerherre Calgory. Flotte kalve efter vores Harvie Jackpot tyr. Kalvende er let født og de tegner godt. Der er lidt højde på kalvene og de er meget lange i kroppen.
Den 4. kalv var første kalv efter Præstebro Olympion ET B63. Spændende kviekalv og en ny afstamning. Født uden problemer.  

11.01.2009

Individafprøvet tyr

Vores Bakgård Aston tyr er netop færdig i Ålestrup. Han klarede sig med et gennemsnitlig U-tal, Super lavt foderforbrug til 1 kg kød og lidt under middel i tilvækst. Han kåringsbedømmelse kan læses her, klik.
Han skal bruges i vores besætning eller sælges til avl. Vi har endnu ikke besluttet hvilken søn vi vil anvende efter Bakgård Aston, 803, 812 eller 818. De har alle 3 et godt temperament, nemme at arbejde med uden at vi binder op, men vi vejer dyrene og her skilles de ud og skal gå ene op på vægten.
2 blandt de 3 tyre: 803, 812 og 818 sælges til avl. Vi lader kunden vælge først.

11.01.2009 

Læbælter 

De gode frostdage omkring nytår benyttede vi til at rydde op i læbælter og vælte et helt gammelt. Det pynter gevaldigt. 

11.01.2009

Vejetal

Der er 10 nye vejetal. De 10 ældste kvier er vejet til 365dg.

11.01.2009

Kalve

Nytår blev brugt til at flytte lidt halm og mug, så vi har plads til næste hold kalve. Vi sikrer der er et par kælvebokse til rådighed, så mor/kalv går inde den første uges tid.

11.01.2009

Dyrlæge

Vi havde dyrlæge en af dagene før jul, da en af vores køer viste liv, så det helt blev som en knytnæve ude. Hun har fået klemmer i og det er faldet til ro. Hun får næste kalv som den sidste. Normalt hvis vi et år skulle se en ko vise liv, så bliver hun slagtet ved indbinding. Vi har kun 2 gange tidligere haft dyrlæge til at sætte klemmer i, det er ikke noget at samle på.

16.12.2008

Nye vejetal

På besætningslisten er de første kvier efter Præstebro Bernhard vejet til 200 dage. Se de flotte vejetal ved at klikke på besætning fra forsiden.

07.12.2008

Bakgård Aston

Web-siden med tyre til salg er opdateret med 3 tyre efter avlstyren Bakgård Aston.
Køber kan vælge frit blandt disse 3, selv forventer vi at beholde en til vores egen besætning af de 3.
Vi har slagtet de første par kalve efter Bakgård Aston med højere klassificeringen end gns her de sidste par år.
Der kommer vejetal 365-dagsvægte på tyrene mellem jul og nytår.
Fremvisning af tyrene, ring og få en aftale. Tlf. 22-821616.

 

20.11.2008

Herefordforening

Klubområde Nordjylland har fået ny formand, Carsten Møjbæk. Desuden indgår Ove Engbjerg i bestyrelsen. Hermed siger jeg farvel som formand. Det har været nogle gode år, hvor jeg via formandskabet har fået kontakt til en række nordjyske avlere. Jeg håber I fortsat vil kontakte os, hvis vi kan være behjælpelige i spørgsmål omkring hereford.

Jeg har fået nyt arbejde, hvor jeg på KMD skal stå for vedligeholdelse og implementering af nye kunder på Opus Lønberegning, et nyt lønsystem i SAP, hvor Hjørring var 1. Kunde her i november. Dette har givet lidt mere arbejde på forskellige tidspunkter af døgnet.

09.11.2008

Klar til nye kalve

Vi har strøet i stalden og der er klart til at de højdrægtie dyr kan gå ud og ind. Sidste weekend fik vi den første tyrkalv, og den stortrives. Dens mor malker utrolig godt, hun er også mor til vores nuværende tyr i Ålestrup, på teststationen.

 

18.08.2008

Vejning

Vi fravænner kalve i øjeblikket og vejer dem ifm fravænning.

10.08.2008

For store patter

Ko nr 547, se foto på denne side 15.08.2007, har for 3 uger siden fået en flot kviekalv. Men hendes patter i den ene side ville hun ikke lade kalven sutte, og når vi malkede (for at tage trykket og blod i mælken), så var vi ikke bedre ønsket. Vi holder kalven mellem os og hende, men hun sparker efter sin kalv fra højre side.
I år er patterne blevet utrolig bredde i højre side og nu får hun lov at malke kalven fra 2 patter og så er det en slagteko, når vi fravænner kalven.
Se foto under august 2007, et flot stort yver, men det kan også blive for stort.

 

 

 

10.08.2008

Fluestik

Vi har en enkelt ko med fluestik. Koen mistede et hold tvillinger i foråret og gik derfor uden kalv.
Det er typisk og da dyrlægen ikke fik klippet patten korrekt, så har vi også taget beslutningen at slagte koen.
Det er farligt at have "tomkøer" om sommeren of en anden gang, så slagter vi nok koen 14 dage efter en mistet kalv, så mælken er faldet i sig selv.
I år havde vi mistet for mange kalve, så derfor var 2 køer valgt til at få en chance mere.

 

 

 

20.07.2008

Præstebro Bernhard

De første 4 kalve efter Præstebro Bernhard er født, alle kviekalve og uden hjælp.
Det er dejligt, også fordi tyren er halvbror til den nye insemineringstyr, Præstebro Burrito.

 

 

 

20.07.2008

WHC

Så er WHC overstået og det var super flot stillet an og vellykket set fra sidelinien.
Kun som medlem kan vi frygte regningen, men så må vi tage en sparerunde derfra.

 

 

 

15.06.2008

Tørke

Der er kommet en enkelt byge i torsdags og i dag søndag. Vi mangler heldagsregn. Vi har heldigvis lidt foder igen fra vinter, så den ene flok får ensilage i hegnet.

Kalv nr 803 er taget ud til individafprøvning, vi skal have kalven dresseret/trækvandt, samt den skal klippes inden levering i uge 27.

Besætningslisten, hentes via forsiden er opdateret.

 

 

 

25.05.2008

Præstebro Bernhard

Fortsættelse af 06.04.2008.

Præstebro Bernhard er ovenpå efter sin sygeperiode og trives og tilvæksten stiger eksplosivt. Han har taget 100kg på efter de kritiske 14 dage.
Han spiste intet i 8 dage, ud over dyrlæge, gav vi ham vand via flaske, samt energidrik/elektrolyt.

Vi skal fortsat forvente, at han ikke producerer sæd i 3 mdr efter medicin behandlingerne, så han kommer ikke ud i en flok, men vi har ham klar til efteråret. Vi har 6 køer der kælver i juni/juli, han kommer måske til at startet i denne lille flok.

 

 

 

25.05.2008

ungtyr i slagteklasse 10, U-

Det er længe siden, der har stået 10. Tyren der gik i 10 var efter Nørby Valentin og Kammerherre Sofia. Kammerherre Sofia har også givet en tyr i klasse 10, så det bekræfter arvelighed for klassificering.
Kammerherre Sofia er mor til Kammerherre Calgory, som vi i år bruger til vores kvier. Calgory har været omkring Ålestrup, men U-tallet viste ikke arveligheden, nu må afkom i praksis vise det.
Calgory er lukket til vores kvieflok. Calgori har nu en mor og en søster, der har slagtet tyre i klasse 10.
Du hører nærmere om denne beslutning om 2 år, hvor de første afkom skal slagtes.

 

 

 

25.05.2008

kælvning

Kvien 717 som vi havde med til Nibe dyrskue sidste år, har kælvet med en fin kviekalv efter vores egen tyr Kammerherre Beef 740, som har givet lette kælvninger. 740 er af en afstamning, med sikkerhed for små kalve. Vores kvier løbet ved 740 har kælvet af sig selv, der har været en frisk kalv om morgenen.

 

 

 

25.05.2008

wrap

Vi fik i går presset og pakket 117 rundballer græs.
 

 

 

 

25.05.2008

Nibe dyrskue

Nibe dyrskueprogram er lagt på vores hjemmeside. Jeg hjælper som frivillig Nibe håndværkerforening med dyrskuet, opsætning af program og fakturering til udstillerne.
 

 

 

 

16.04.2008

årets klubmedlem i herefordforeningen

Til stor overraskelse blev jeg i lørdags kåret til årets klubmedlem 2008 med diplom og blomster. Tusind tak for denne indstilling for enestående indsats og interesse for hereford i klubregi.
 

 

 

 

06.04.2008

Sortering af hundyr

Vi vælger ofte ikke at drægtighedsundersøge vores hundyr. 2 af vores Roost Tarzan kvier er ikke blevet drægtige, så de bliver slagtet her ved udbinding. De kommer ikke på græs, så kødet ikke får farve.
Herudover slagter vi de kvier, som ikke kan føde en levende kalv. Køer i øvrigt slagtes, når de begynder at se ældre ud og være de sidste i flokken. Så skal køerne gerne være tunge køer, så der er 7-9000kr fra slagteriet.

 

 

 

06.04.2008

Bluetonge

Jeg læser lige på foreningens hjemmeside, at landet nu bliver delt op i 3. Det bekymrer mig vedrørende whc. Vi hører nok mere fra bestyrelsen på lørdag.

 

 

 

06.04.2008

Præstebro Bernhard

Vi har haft dyrlæge til tyren 2 gange og det går ikke for godt. Nu spiser han lidt igen, men med den medicin han har fået, så skal vi ikke forvente han producerer sæd de første par måneder. Vi har flyttet lidt rundt på vores avlstyre og Bernhard er taget ud af programmet foråret 2008.

 

 

 

06.04.2008

Køer med kviekalve på græs

Foråret er i luften og vi har sorteret køer med kviekalve fra flokken. Det går nemt med en rulle med 1cm bredt hvidt hegntråd. Anders og jeg kan tage ko med kalv eventuelt 2 sæt af gangen og genne ud af flokken.
Håsum Uno er lukket ud til flokken, så sparer det også en spand korn om dagen.
I morgen skal vi inseminere 2 kvier med Romani Captain, vi har 4 strå tilbage.

 

 

 

01.04.2008

Forårsarbejde

Anders er i gang med at køre møg ud, pløje og så korn/frø. Vi har i år trommel foran på såsættet og såsæt med frøkasse, så vi sparer 2 arbejdsgange på en kornstykke med efterafgrøde/græs.

 

 

 

01.04.2008

kælvninger / efterbyrd

Vi har haft enkelte køer, hvor efterbyrden ikke er sluppet, samt lidt flere dødfødte kalve end godt. De levende kalve er friske og de dødfødte har ikke været store kalve.
Teorien er, at vi skal give en større mængde mineraler, de er måske kommet i underskud af E-vitamin.
Vi bruger nu også granuleret type 3, som vi hælder ud over ensilagen i høhækkene ud over de grønne baljer fra Chrystal Lux med høj magnesium.
Nordjysk Andel forhandler en ren E-vitamin med selen, som kan bruges 2 gange ugentlig sammen med en alm. vitamin, der skal anvendes dagligt.

 

 

 

21.03.2008

klubmøde

Sneen kom heligvis ikke langfredag. Vi havde en super dejlig dag med klub Nordjylland, hvor vi startede hos Knud Nielsen og så hans 10 moderdyr i flot kuperet terræn. Herudover hans værksted, der producerer maskiner til underføring og fornyelse af vandrør, op til 200meter kan de udskifte og med et tryk på 400tons.
Bagefter tog vi herover, der er ca 2km imellem os. Her så vi besætningen og spise frokost som afslutning. Det sluttede ved 4-tiden. Jeg håber alle nød det og det var torsdagens forberedelser værd. (og ingen snevejr, så alle kunne komme frem og forhåbentlig godt hjem, nårdpå var sneen og blæsevejret startet)

 

 

 

21.03.2008

op og ned

Bedst som det går godt, så kommer er også skuffelser når vi arbejder med dyr.
En af vores bedste køer mistede en kalv, en løbekvie på 500kg stod lige foran Anders og gav et lille host og væltede om med et hjertestop. Vi har aldrig set lignende.
Men heldigvis så vi det, end at gå i stalden og finde en død kvie, der var superfrisk ved fodring.

 

 

 

15.03.2008

tvillinger

Næste hold køer er startet med kælvninger og de første 2 med tvillinger..
Teori: der er mange tvillingefødsler blandt de kælver, der rykker frem, så de kælver med 10-11 mdr.'s mellemrum.
Kan du samme erfaringer?

 

 

 

26.02.2008

Kælvninger

Så er næste bølge af kælvninger i gang, vi har fået 7 kalve her i februar.
Flere af kalvene er efter Bakgård Aston og vi er spændte på de første slagtninger fra sidste år efter Aston. Kalv nr 803 på en Stelton ko og Aston er i år udtaget til individafprøvning i Ålestrup. Dog er hans indeks ikke høje nok pga DorePoll Headliner er faldet.

 

 

 

31.01.2008

Syg ko

I går havde vi dyrlæge til en ko, der var ca. 10 dage fra kælvning, hun ville ikke spise, ingen feber, men helt tam. Hun har måske en fedt lever, så for at aflaste hende, blev fødslen sat i gang og ellers diverse medikamenter, herunder magnesium.
Afslutning, koen døde og inden hun fik kælvet. Hun er formentlig død af indre kvæstelser, da vi få dage før lukkede 2 flokke sammen. Det er vores egen og bedste gæt.

 

 

 

15.01.2008

Januar salg

Vi har solgt den bedste af de 3 Tarzan tyre til Runoberg Hereford, økologisk besætning ejet af Birthe og Kurt Nielsen.

Herudover har vi solgt en ko, nr 700 med en super kviekalv efter Bakgård Aston til Hans Thomsen, Dybvad.

 

 

 

13.01.2008

Nytårskalve

Vi er startet det nye år med de første 6 kalve efter tyren Bakgaard Aston. Flotte kalve med en god ryg, specielt tyren 806. Den er et lovende emne til Ålestrup.
De første par køer har været i brunst og det har givet lidt diarre. Hos Linds har vi købt brusetabletter, det har stoppet diarreen i opløbet. Det kan anbefales at have på lager.

 

 

 

27.11.2007

Salg af dyr

Jeg har brugt en del tid til at sætte salgsdyr op med stamtavler og billeder i lille og stor format.
 

Dyrene kunne være potentielle udstillingsdyr til landsskuet:
http://www.kammerherre.dk/Salgsdyr_efteraar_2007.htm

 

 

 

 

27.11.2007

Salg af tyre

Vi har 4 tyre fra 2007 til salg, som vi allerede nu har udpeget til super avlstyre for 2008. De 3 er efter Roost Tarzan og den 4. efter Kammerherre 674, søn af Bækbygård Palnatoke.
Vi sælger vores avlstyre, så de er grimevante.

 

 

 

27.11.2007

Salg af 6 tons silo

Silo til 6 tons kalvefoder er til salg, priside 1000kr. Foto kan fremskaffes.

 

 

 

07.10.2007

Fravænning af kalve

I øjeblikket bruger vi en del tid til at køre dyrene hjem til gården fra lejet areal ved fjorden og vores kær i St. Restrup. Kalvene tages fra og vejes, mens køerne får klippet øremærke fri og sat ud på arealer ved gården med rajgræs.

Vi har haft en enkelt kviekalv som har vist brunst 5 mdr gammel. Allerede ved udbinding sorterer vi køer/kalve efter køn, så de er adskilt. Denne gang måtte vi sætte et kryds i kalenderen og følge om om 3 uger, da foldtyren gik endnnu i ko-flokken. Ikke godt, men vi håber den var for lille. Hvis den er drægtig, kan dyrlægen sprøjte kalven af og det er bedste løsning end en kælvning 14mdr gammel.

 

 

 

24.09.2007

Rekord, højeste 200dags vægt

Vi har besætningsrekord i fravænningsvægt. Ko nr 544 slog rekorden igen i år og fravænnede en tyr på 386kg. Tyren er til salg, da vi pt anvender halvbroderen fra 2006.

 

 

 

23.09.2007

Åben Stald

Ca 200 besøgende var omkring Nr. Blæsbjerg Hereford til Åben Stald. Super, flytning til september og landsdækkende annoncering har været en af årsagerne til et vellykket arrangement.

 

 

 

15.09.2007

Tyre og nye græsmarker

1. årsgræsmarker og foldtyre for tæt på hinanden giver jordhuller. Vi har et par tyre der kan se hindanden, 200m afstand og begge tyre går ny på efterafgrøder/ nye græsmarker. Vi er ikke tilfredse med at de laver jordhuller, men der er intet at gøre end at tage den ene af tyrene fra.
Det er besluttet forrige uge og med en tilmelding til Danish Crown, så den går direkte afsted til slagteriet.
Vi har i øjeblikket 5 alvstyre, så det blev et farvel til tyren Nørby Valentin, der er ældst.

 

 

 

25.08.2007

Høst og mødding ud

Vi er igennem høsten og Anders er  nu i gang med sidste nedmuldning af møg, som han har kørt ud i 3 dage med overholdelse af 6 timers reglen, at senest 6 timer, så skal der harves.
Herudover havde vi dyrlæge i dag til en ko, som de også behandlede for 12 dage siden. Hun fik i dag en magnet i vommen, da hun fortsat havde lidt feber og detektor reagerede på metal. Så må vi håbe hun bliver gående igen, hun er blevet lidt stiv i hele kroppen.

 

 

 

15.08.2007

547 fødte en kviekalv

Hereford er racen, hvor koen kan gå alene hjemme. Jeg havde lige handlet og taget frokost med hjem. Jeg så 547 med løftet hale og tænkte vi tager frokosten først og så kunne jeg gå op og sætte hegn og samtidig holde lidt øje med hende. Men nej, fødslen var overstået 1 time senere. At de små tyre sprang på hende i går var falsk alarm. (Vi har faktisk haft inseminør, og checket køer, der havde 1 uge til kalv, pinligt) Men vi anvender løbetyre og får ikke altid  drægtigheds-undersøgt alle køer ved indbinding, da vi ikke indbinder og heller ikke tager kalve fra den samme dag for alle køer.

Foto: 547 med kviekalven 801 efter Roost 1 Tarzan, flot kviekalv. Havde det været en tyr, var det en potentiel kalv til forsøgsstation i Ålestrup.

Bemærk et flot yver, typisk Rosenkær President køer, som vi er super stolte af.

14.08.2007

Køer kan opføre sig som tyrgale kort tid før kælvning

I dag følger 6-8 små tyrekalve ko nr 547. Ko 547 er udregnet den 02.08 og får helt sikkert kalv indenfor den næste uges tid.

Se et flot yver, hun er ved at samle.

01.08.2007

Tyr efter Harvie Jackpot er i dag sendt til Test i Ålestrup.

For at være med som aktiv Avlsbesætning sender vi 10% af vores tyre til Ålestrup. Her testes for daglig tilvækst, foderforbrug og muskelfylde. Vi håber på at kunne avle en insemineringstyr, men det er svært at avle tyren med høje tal på alle 3 egenskaber.

Igennem årene har vi haft høje tal der er på højde med udvalgte insemineringstyrene, så vi håber en dag det er fra samme individ. At alle 3 tal for hhv tilvækst, muskelfylde og foderforbrug er i top.

 

Mor til 761 er ko nr 521. Hun er efter Roost Mister og Kammerherre 368, en hundyrlinie med høje tal for muskelfylde.

Foto af 521, bemærk en yversætning, små patter:

01.08.2007

Ny dagbog

Ny dagbog startet.

Den gamle dagbog for 2001 findes via linket, klik her.